Contact

Nieuws

Wob maakt het gemeenten moeilijk

Openheid van zaken
In maart 2019 heeft de Raad van State in een uitspraak bepaald dat ambtenaren werkgerelateerde sms-berichten en WhatsApp gesprekken vanaf hun smartphone inzichtelijk moeten maken. Dit geldt ook voor privé telefoons. Dit alles in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) waarin wordt gesteld dat alle zakelijke communicatie openbaar is en kan worden opgevraagd door bijvoorbeeld journalisten.

Privacy
Voor veel gemeenten is dit een uitdaging, want afgezien van de vraag hoe aan een dergelijk verzoek kan worden voldaan zonder medewerking van een persoon, is er ook nog het technische vraagstuk: Hoe kun je deze berichten snel en eenvoudig uit een smartphone halen zonder schending van de privacy?

De oplossing
In samenwerking met het Zweedse MSAB levert DataExpert hier een oplossing voor, genaamd de Kiosk. Met behulp van de Kiosk, een apparaat waarmee de meest gangbare smartphones worden herkend, kunnen de relevante berichten worden geëxtraheerd en geëxporteerd, waarna ze verder kunnen worden verwerkt in een rapport.

Neem voor meer informatie contact met ons op.