Contact

Nieuws

Cybercrime tip: pas op voor ‘offline’ cybercriminaliteit

We zijn ons meer en meer bewust van phishing mails, opvallende links, afwijkende whatsapp berichten en vreemde betaalverzoeken. Fijn voor ons, maar vervelend voor de cybercrimineel. Zij zijn hierdoor genoodzaakt om nieuwe creatieve manieren te bedenken om hun doelen te bereiken.

Zo verscheen begin augustus een nieuwsbericht over een cyberaanval per pakketpost. Deze methode van cybercrime heet Warshipping. De cybercrimineel bouwt in dit geval een singleboardcomputer (SBC) met als basis een Raspberry Pi of Arduino board. Deze SBC is voorzien van bijvoorbeeld een interne modem en een batterij. Daarna wordt de SBC verstopt in een pakketje met een leuke attentie en verstuurd naar een specifiek afleveradres. Zodra het pakketje is afgeleverd bij het slachtoffer probeert het computertje in te breken op het lokale wifinetwerk.

Een ander voorbeeld is ‘de verloren usb stick’ methode. In dit geval legt de cybercrimineel een usb stick op een willekeurige maar vindbare plek neer. Een voorbijganger vindt deze usb stick en neemt deze mee naar kantoor of naar huis. Dit om te achterhalen van wie de usb stick is, uit nieuwsgierigheid naar de bestanden of om bijvoorbeeld de stick te hergebruiken. Helaas is de usb stick niet zo onschuldig als hij lijkt. Zodra het slachtoffer de usb stick in zijn/haar computer stopt, wordt er malware verspreid.

De twee bovenstaande methodes zijn slechts twee voorbeelden van cybercrime die met een fysiek / offline middel beginnen. Onze tip luidt dan ook: let ook op voor cybercriminaliteit afkomstig van in eerste instantie offline en fysiek ogende middelen. 

Treft u onbekende gegevensdragers aan die verdacht op u overkomen? Contacteer ons gerust voor advies en/of ondersteuning.