Contact

Nieuws

Cybercrime tip: Houd uw computersystemen veilig en up-to-date!

In 2017 was er de grootste cyberaanval ooit genaamd WannaCry. WannaCry ontstond door kwetsbaarheid in een Windows computer systeem (ook wel Eternal Blue genoemd). Hierdoor hadden cybercriminelen de mogelijkheid om computersystemen over te nemen en te infecteren met ransomware. Uiteindelijk heeft dit er voor gezorgd dat in 100 landen computers waren besmet en naar schatting 200.000 computers waren getroffen.

Nu ligt er weer een nieuw gevaar op de loer. Er is wederom een zwak in het Windows systeem ontdekt genaamd Bluekeep. Dit biedt de cybercrimineel wederom de mogelijkheid schade aan te richten binnen bedrijfsnetwerken en Windows thuiscomputers. Het risico: bedrijfssystemen kunnen worden overgenomen, computers kunnen geïnfecteerd raken met ransomware, er kan ongemerkt worden afgeluisterd, datalekken kunnen ontstaan en meer.

Maar hoe voorkomt u dat u en uw bedrijf slachtoffer worden?
Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer een miljoen kwetsbare systemen die via het internet toegankelijk zijn. Naar schatting is het aantal ongepatchte computers zelfs nog groter. De tip luidt dan ook: blijf up-to-date! Het uitvoeren van Windows updates is van zeer grote waarde. De kwetsbaarheid Bluekeep is aanwezig bij de Windows versies: XP, Server 2003, Windows 7 en Server 2008. Nieuwere versies zijn niet kwetsbaar. 

Meer informatie om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercrime? Volg onze cybercrime trainingen.