Contact

Nieuws

Word geen slachtoffer van Tikkie-fraude

‘Stuur maar een Tikkie’ is een uitspraak die steeds vaker voorkomt. Na een etentje, een dagje uit of andere activiteit ontvangt u via een medium naar keuze (meestal WhatsApp) een betaallink. Via deze link betaalt u de verzender van het betaalverzoek razendsnel het verschuldigde bedrag met een ‘Tikkie’.

Tikkie-fraude
Hoe populairder deze manier van betalen wordt, hoe aantrekkelijker het wordt voor oplichting. Deze vorm van oplichting noemt men Tikkie-fraude. Criminelen kopiëren websites van aanbieders van betaalverzoeken om hun fraude uit te kunnen voeren. De kopieën zijn nagenoeg gelijk aan de website van de echte aanbieder.

Zodra de nep website klaar is, benadert de oplichter een potentieel slachtoffer naar aanleiding van een reactie op een online advertentie. De gedupeerde wordt verzocht één cent over te maken aan de hand van het toegestuurde betaalverzoek. Dit om te ‘verifiëren’ of het slachtoffer wel serieus is over het willen afnemen van het aangeboden artikel. 

Nietsvermoedend en met goede intenties klikt het slachtoffer op de toegestuurde link om de € 0,01 te betalen via ‘Tikkie’. Vervolgens komt u terecht op een scherm wat er exact hetzelfde uitziet als het scherm van iDeal. Let op, dit is niet het scherm van iDeal zelf, enkel een valse ‘kopie’ hiervan. Zodra er door het slachtoffer bij de desbetreffende bank wordt ingelogd, is voor de crimineel de gebruikersnaam en het wachtwoord zichtbaar. Ook  TAN-codes of andere tweede verificatiecodes kunnen uitgelezen worden. Het gevolg van dit alles? 
De crimineel heeft alles in handen om de bankrekening  van het slachtoffer te plunderen.

Is dit voor slachtoffers te voorkomen? 
Hoewel websites van betaalverzoeken eenvoudig na te maken zijn, zijn de URL’s die naar de kopie websites verwijzen dat niet. Let daarom goed op de URL of link die u naar een betaalverzoek leidt. Tikkie betaalverzoeken komen bijvoorbeeld altijd vanaf het webadres https://tikkie.me en niet via bijvoorbeeld https://tikkie.space of https://tikkiebetaalverzoek.nl!