Contact

Nieuws

Hoe kunt u de veranderingen in een iBase database zichtbaar maken?

Tijdens een onderzoek is het van grote toegevoegde waarde om veranderingen van bepaalde entiteiten tijdens een specifieke tijdspanne in kaart te brengen. Gedurende onze trainingen krijgen we regelmatig de vraag hoe dit op een snelle en efficiënte wijze kan. Graag geven wij u een tip om zo’n vergelijk te maken met een iBase Database.

Case: U wilt graag monitoren hoeveel Mercedessen, BMW’s en Chevrolet’s er in de periode van 1 juli 2018 t/m 31 december 2018 worden gestolen. 

Stap 1. U zoekt met onderstaande query hoeveel Mercedessen, BMW’s en Chevrolet’s er gestolen zijn op 1 juli 2018 gestolen zijn.

Stap 2. Uit de query van stap 1 blijk dat 28 auto’s van de desbetreffende merken zijn gestolen. U slaat het resultaat op in een set.

Stap 3. Op 31 december voert u de opgeslagen query van stap 1 opnieuw uit. Uit het resultaat komen dit keer 62 gestolen auto’s over het gehele jaar in 2018 naar voren. U slaat de set wederom op.

Stap 4. U vergelijkt de sets met behulp van de functie ‘Combine Sets’ zoals onderstaand. 

Stap 5.  Op 1 juli was het aantal gestolen auto’s 28 stuks. Op 31 december bleek dit aantal 62 te zijn. Aan de hand van de Combine Sets  kunnen twee conclusies worden getrokken:

  • In de tweede helft van het jaar zijn 34 voertuigen gestolen.
  • Er zijn in de tweede helft ten opzichte van de eerste helft meer BMW’s, Mercedessen en Chevrolets gestolen. Er is namelijk een toename van 6 diefstallen in de 2e helft van het jaar ten opzichte van de eerste helft van hetzelfde jaar.

 Wilt u meer informatie over IBM i2 iBase? Neem dan contact met ons op.