Contact

Nieuws

Zien is niet meer altijd geloven. Hoe gaat u deepfake en nepnieuws tegen?

Nepnieuws is niets nieuws. Het bestaat al eeuwen en wordt gebruikt om o.a. grote verwarring over waarheden te veroorzaken en dus chaos te creëren. Dit fenomeen kan zeer schadelijk zijn voor het efficiënt oplossen van criminaliteitsdossiers en het waarborgen van veiligheid, zelfs tot op nationaal niveau. In Nederland is er nog geen officiële wetgeving over de verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid bij het maken of delen van deepfakes. Sinds eind 2018 is er wel een kabinetsplan om nepnieuws te bestrijden. De overheid gaat de verspreiding van nepnieuws in Nederland onderzoeken. 

Het verschil met eeuwen geleden is TECHNOLOGIE: innovatie zorgt ervoor dat u als analist of rechercheur veel meer kunt doen dan alleen het checken van context op basis van social media content. Met behulp van het PALISCOPE platform en zijn unieke aanpak is het mogelijk om de informatie snel en eenvoudig te verifiëren op basis van reeds bewezen informatiebronnen. Speciaal ontwikkeld voor Defensie en Opsporingsdiensten, geeft Paliscope u de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebruiksnamen op het Darknet te zoeken, foto’s met specifieke content op basis van ‘face recognition’ te controleren tegen relevante informatiebronnen en de bijbehorende metadata te achterhalen. Een uitgebreid scala aan OSINT-tooling is geïntegreerd binnen dit platform en op ieder moment binnen handbereik. De verzamelde informatie kan vervolgens op forensisch verantwoorde wijze worden samengevat in een professionele rapportage. 

Wilt u meer hierover weten? Neem dan contact op met onze Analyse afdeling via analyse@dataexpert.nl of via +31 (0) 318 543 173.