Contact

Nieuws

Kunstmatige Intelligentie in de opsporing

Onderstaande blog is geschreven door Maarten Winkel, Consultant Analyse bij DataExpert. Met zijn blog geeft hij antwoorden op belangrijkste vraagstukken rondom Kunstmatige Intelligentie.  

Auto’s rijden zichzelf, telefoons begrijpen wat je zegt en schaakcomputers verslaan elke grootmeester. Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, kortweg AI) heeft de toekomst. We lezen overal hoe belangrijk het gaat worden. Sommigen zien het als een oplossing voor de grote problemen in de wereld, anderen waarschuwen dat het onze ondergang zal worden. Met alle mogelijke voordelen en risico’s is het goed om op de hoogte te blijven.

Klinkt heel spannend allemaal, staan de robots al klaar om de wereld over te nemen?
Gelukkig niet en het is maar de vraag of de huidige techniek echt AI genoemd kan worden. Er worden momenteel allerlei slimme toepassingen van statistiek, data-mining en machine learning geschaard onder het kopje AI. We hebben er diverse handige hulpmiddelen bij gekregen, maar van een zelfstandig denkend individu is nog geen sprake. Voor een goed gesprek hoef je ook nog niet bij je computer aan te kloppen. De behaalde resultaten, hoe indrukwekkend ook, zijn dan ook nog beperkt in reikwijdte en toepassing.

Zeg je nou dat AI nog niet bestaat?
Het bestaat wel, maar AI is nog niet zover als soms wordt beweerd. De heilige graal van AI is General Intelligence, oftewel een intelligentie die (net als een mens) in staat is om elk willekeurig onderwerp te begrijpen. In dat geval kan een AI ook over zichzelf nadenken en zichzelf verder doorontwikkelen. Dan kan de ontwikkeling plotseling heel snel gaan. Zover is het echter nog niet en misschien duurt dat nog 50 jaar. Wat nu al wél tot de mogelijkheden behoort, is intelligente hulp op specifieke deelgebieden zoals bij schaakcomputers of zelfrijdende auto’s.

Ik wil niet schaken, ik wil fraude bestrijden en criminaliteit opsporen. Wat heb ik nu dan aan AI?
In ons vakgebied zijn er nu al diverse nuttige AI oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan beeldherkenning en aan tekstinterpretatie. Wanneer het algoritme heeft geleerd een gezicht te herkennen, kan hij dat trucje heel snel, en steeds beter, toepassen op gigantische hoeveelheden data. De intelligentie van een rechercheur vormt samen met de rekensnelheid van de computer een krachtige combinatie. Het menselijk inzicht wordt dus niet vervangen door AI, maar aangevuld met nieuwe mogelijkheden.

Klink nuttig, wat doen we zoal met beeldherkenning?
We gebruiken het bijvoorbeeld bij de analyse van beelden vanuit beveiligingscamera’s. We horen van rechercheurs dat ze door honderden uren beeldmateriaal moeten ploegen. Een zeer tijdrovend proces. Er bestaan nu al AI-programma’s die dat proces enorm weten te versnellen. We kunnen het systeem een vraag stellen zoals ‘Op welk moment reed er een witte auto door het beeld?’, of ‘Geef mij alle beelden van mensen die langer dan vijf seconden op deze plek stil hebben gestaan’. We krijgen dan vrijwel direct het antwoord. Nu blijft veel beeldmateriaal nog ongebruikt door gebrek aan tijd en dat hoeft dus niet meer.

Je noemde ook tekstinterpretatie, waar moet ik dan aan denken?
Natural Language Processing houdt zich bezig met het herkennen en interpreteren van onze taal. We weten hoe onze telefoon of auto al reageert op onze spraakcommando’s. Voor de opsporingswereld is het vooral nuttig om ongestructureerde data snel om te kunnen zetten in gestructureerde data. Op die manier wordt data bruikbaar. Bijvoorbeeld door de audio van telefoontaps snel om te zetten in tekst en daar meteen de belangrijke woorden en namen uit filteren. Verder is het ook mogelijk om alle namen, adressen en telefoonnummers uit stapels geschreven tekst te herkennen. Anders gezegd, entiteit extractie. In plaats van eindeloos lezen door die oude dossiers, kunnen we dan zeer gericht informatie zoeken en koppelen.

Ok, nog geen superrobots dus, maar hier heb ik wat aan! Ik wil meer weten, hoe nu verder?
Neem contact op met info@dataexpert.nl. We laten graag zien wat de mogelijkheden zijn voor jouw omgeving en situatie.