Contact

Nieuws

Feestende gevangenen

Blog post van Peter Smitskam, Adviseur (Digital) Forensics bij DataExpert

Als de strafmaat in Nederland of het gevangeniswezen ter sprake komt, dan wordt vaak gezegd dat de gevangenis van tegenwoordig meer op een hotel lijkt dan op een strafinrichting. Hoewel niemand graag in deze “hotels” wenst te verblijven en het leven in de gevangenis zeker geen pretje is, werd deze week pijnlijk duidelijk dat er wellicht toch een kern van waarheid zit in die “prethotels”.

RTLNieuws bracht deze week namelijk het nieuws naar buiten dat gevangenen in Heerhugowaard het wel heel gezellig hebben met elkaar. Met mobiele telefoons (die ten strengste verboden zijn) filmen gevangenen elkaar terwijl zij vrolijk dansen binnen de PI, meubilair slopen terwijl cipiers machteloos toekijken en hebben dus eigenlijk van de gevangenis een soort van vrijstaat gemaakt.

Om telefoons binnen de gevangenismuren te krijgen is kennelijk een legio aan trucs te bedenken, blijkens het grote aantal mobiele apparaten dat wordt aangetroffen in penitentiaire inrichtingen. Een strengere controle, of in ieder geval een meer geavanceerde controle van gedetineerden op het hebben van een mobiele telefoon, is dus noodzakelijk!

Los van de vraag hoe de telefoons binnengesmokkeld worden, moet men zich ook zeker afvragen wat een telefoon in de handen van een gevangene kan betekenen. Met een mobiele telefoon kan deze behalve te communiceren ook filmen, fotograferen, bankieren en surfen over het internet. Dit biedt de mogelijkheid om het leven als crimineel ongestoord voort te zetten. In de criminele onderwereld is een enkel woord via SMS genoeg om iemand “te doen”. Een foto van een PI-medewerker kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor diegene en zijn of haar familie. Daarnaast kan er betaald worden voor “diensten” en dan vooral met crypto valuta. Zeker op deze betaalwijze heeft justitie vaak geen grip. Concluderend; een mobiele telefoon in handen van een gevangene kan levensgevaarlijk zijn en is dus ontoelaatbaar.

Gelukkig zijn er oplossingen die het mogelijk maken om telefoons te detecteren. Apparatuur waarmee zowel signalen kunnen worden opgevangen of waarmee de apparaten zelf kunnen worden getraceerd. Dit, aan of uit en met of zonder batterij. Bij DataExpert is de kennis en het materiaal aanwezig om ruimtes te beveiligen tegen telefoonverkeer, om telefoons op te sporen en om het aantal ongeoorloofde telefoons binnen de gevangenismuren aanzienlijk terug te dringen. Bovendien kunnen getraceerde telefoons zeer laagdrempelig worden uitgelezen. Hiermee wordt het mogelijk om communicatie die via het betreffende toestel heeft plaatsgevonden te analyseren.

Meer informatie over desbetreffende apparatuur? Neem dan contact met ons op of ga naar de volgende productpagina.