Contact

Nieuws

Cybercrime-tip: bescherm u tegen identiteitsfraude

Met de digitalisering zijn uw persoonsgegevens meer dan ooit eenvoudig te achterhalen voor criminelen. Naast eventuele openbare gegevens op Social Media, is het snel fotograferen of scannen van rondslingerende ID kaarten, rijbewijzen of paspoorten steeds eenvoudiger. Eenmaal in het bezit van een persoon met verkeerde intenties, kunnen uw ‘gestolen’ gegevens ingezet worden voor criminele doeleinden. Dit heet identiteitsfraude. Denk hierbij aan toegang krijgen tot uw bankrekening, kwaadwillende berichten uit uw naam sturen, bedrijfsgeheimen achterhalen en meer.

Bovenstaande situatie helpt DataExpert graag voorkomen. Onderstaand enkele tips:

  • Laat uw ID kaart, paspoort of rijbewijs niet rondslingeren of zichtbaar liggen.
  • Deel uw gegevens niet zomaar met mensen, online webwinkels of instanties. Upload bijvoorbeeld niet uw identiteitsbewijs bij online aankopen. Raadpleeg de consumentenbond om te controleren welke gegevens een instantie mag vragen: https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/vragen-veilige-omgang-id-bewijzen
  • Heeft u papieren documenten waar uw naam op staat of een kopie van uw ID kaart? Zorg dat u deze verscheurt en daarna weggooit.
  • Gebruik een ID cover of de “Kopie ID” app. Met de app kunt u de identiteitsgegevens doorstrepen die de organisatie niet nodig heeft of mag verwerken. Ook komt er een watermerk en de datum van de kopie te staan.