Contact

Nieuws

IBM i2 iBase en efficiënt onderzoek

door Edwin Metgod, Adviseur Analyse bij DataExpert

Als Adviseur Analyse bij DataExpert kom ik veel relaties tegen die succesvol gebruik maken van IBM i2 iBase en/of IBM i2 Analyst’s Notebook. Het is geweldig om mee te krijgen welke resultaten er door veiligheidsdiensten en opsporingspartijen met deze software behaald worden in de strijd tegen fraude en criminaliteit.

Naast successen, delen de relaties natuurlijk ook de uitdagingen die ze met de software tegen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijd die importeren van data in IBM i2 iBase in beslag kan nemen en de wens om IBM i2 iBase meer geautomatiseerd te laten werken.

Deze performance gerelateerde issues/uitdagingen ontstaan door de volgende factoren:

  • De groeiende dataload die in IBM i2 iBase geïmporteerd wordt.
  • De bevragingen op deze data worden steeds complexer.
  • De teams die gebruik maken van de kracht die IBM i2 iBase herbergt, worden groter.
  • Bovenstaande ontwikkelingen houden direct in dat de servers, die ervoor zorgen dat gebruikers over de software beschikken, vaker en intensiever gebruikt worden.

Kan IBM i2 iBase de import versnellen en geautomatiseerd uitvoeren? Ja zeker! IBM i2 iBase beschikt over verschillende functionaliteiten die kosteloos gebruikt kunnen worden. Onderstaand worden drie waardevolle functies voor u toegelicht.

Bulk import
Door middel van de functie ‘Bulk Import’ verkort IBM i2 iBase de tijd die de import in beslag neemt significant. Deze manier van importeren heeft namelijk als effect dat een import van bijvoorbeeld 100.000 entiteiten van 35 minuten naar ongeveer één minuut wordt verkort. In de wetenschap dat er gebruikers zijn met imports die meerdere uren (soms dagen) lopen, kan de bulk import een groot positief effect op de efficiency van het werkproces en de verversing van uw data hebben. Tevens unlocked de bulk methode de mogelijkheid om .XML te importeren. Deze extensie is normaliter niet ondersteund.

Scheduler
Een andere weinig toegepaste optie van iBase is het gescheduled importeren van gegevens. Wanneer deze functionaliteit op de juiste manier wordt ingezet, geeft IBM i2 iBase u de kans om met near real live data te werken. Wanneer er iets verandert in de brondata, weet IBM i2 iBase dat er geïmporteerd moet worden. U heeft als gebruiker de totale controle over de frequentie waarin dit gebeurt.

Alerting
Wanneer vele subjecten onderzocht moeten worden, kan het een uitdaging zijn om veranderingen in de data waar te nemen. Kritische factoren lopen het risico gemist te worden en een onderzoek te vertragen. Hoe prettig zou het zijn als IBM i2 iBase u via, bijvoorbeeld email, op de hoogte houdt van nieuwe (belangrijke) data binnen een subject of groep? Door deze alerting in te stellen, mist u geen enkele  verandering meer en bepaalt u zelf wat belangrijk is om van op de hoogte gebracht te worden en in welke frequentie.

Benieuwd?
Bent u als gebruiker benieuwd naar de mogelijkheden van IBM i2 iBase die nog niet ingesteld zijn op uw werkplek? Neemt u dan contact op met DataExpert om meer toelichting te ontvangen.