Contact

Nieuws

Cybercrime tip: hoe beschermt u zich tegen ransomware?

Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, zorgt ervoor dat gebruikers geen toegang meer hebben tot hun bestanden zoals documenten en foto’s op hun computersysteem. Pas na het betalen van het losgeld, beloven de cybercriminelen dat er weer toegang is tot deze bestanden. Dit kunnen bedragen van honderd maar ook van enkele duizenden euro’s zijn.

Ransomware zit veelal verborgen in spammail waarbij de cybercrimineel de ontvanger via social engineering technieken verleidt tot het openen van een bijlage of het klikken op een link. Het slachtoffer komt vervolgens op een kwaadaardige internetpagina terecht. Ook kunnen advertenties op internetpagina’s de initiële stap zijn van een besmetting. Zelfs bij advertenties op legitieme internetpagina’s kan dit het geval zijn.  

Wat kunt u er tegen doen?

  1. Maak regelmatig back-ups van het computersysteem.
  2. Sla back-ups los van het computersysteem en/of netwerk op.
  3. Houd het besturingssysteem en de applicaties up-to-date.
  4. Gebruik anti-virus applicaties en houd ook deze up-to-date.
  5. Controleer e-mail op afkomst en inhoud alvorens bijlagen te openen of op links te klikken.
  6. Gebruik add-ons als uBlock en Ghostery (Firefox en Chrome).

Wordt u toch slachtoffer van ransomware? Doe dan aangifte bij de Politie en bekijk nomoreransom.org. Op deze internetpagina wordt soms al een oplossing geboden. Tevens worden er tips gegeven over hoe aangifte van ransomware kunt doen.